Hvad er ophavsret?

I dagens digitale medielandskab er vi mange, der skriver, poster billeder, deler og kommenterer. Når vi gør det, skal vi overholde love og regler om ophavsret. Dette er en saglig introduktion til ophavsret. Du kan også se på øvelsen Ophavsret eller ej, når du begynder dit arbejde om ophavsret.

Fakta

Giv eleverne en kort saglig introduktion til de juridiske aspekter af ophavsret.

  • Billeder, film og tekster må ikke kopieres og distribueres på nogen måde, heller ikke online. De samme regler gælder i den fysiske og digitale verden.
  • Ophavsretsloven regulerer rettighederne til “litterære eller kunstneriske værker”, dvs. tekster, film, fotografier og andre billeder, computerprogrammer, musik, scenekunst, bygninger og “værker udtrykt på enhver anden måde”.
  • Ophavsretsloven er kompliceret, men kort fortalt bestemmer den, at du ikke må bruge tekster, billeder osv., som en anden person har skabt, uden tilladelse fra vedkommende.
  • Du kan altså ikke bare tage et billede, der er beskyttet af ophavsretten, og lægge det på din blog.

Privat brug

Du må gerne bruge materiale, der er beskyttet af ophavsretten, til privat brug, f.eks. ved at kopiere en cd, du har købt, så du kan lytte til den på din mobiltelefon, eller ved at scanne et skolefoto af dig selv og sætte det som pauseskærm på din computer. Du må dog ikke offentliggøre filerne online eller distribuere dem til andre end dig selv.


Creative Commons

  • Enhver, der ønsker at tillade udbredelse af sine tekster, billeder, lyde eller andre kunstværker, kan gøre dette klart ved at mærke materialet med en licens fra nonprofitorganisationen Creative Commons (CC). Forskellige CC-licenser giver dig og andre ophavsmænd mulighed for at regulere andres rettigheder til at distribuere og ændre dit værk eller til at bruge det til kommercielle formål.
  • Nogle CC-licenser giver tilladelse til at distribuere et billede, hvis du ikke ændrer det, og kun hvis du angiver ophavsmanden. Andre CC-licenser tillader, at billedet kan ændres og beskæres.

Fakta om ophavsret 

  • Læs lovteksten her.
  • Læs mere om ophavsretten hos lex.dk her.
20 minutter
Øvelse
Klasseværelset